Copilasii de peste 1 an sunt din ce in ce mai constienti de ceea ce se petrece in jurul lor, asa ca multe le pot atrage atentia exact cand vine ora de culcare. Imaginatia in plina dezvoltare poate intrerupe, de asemenea, somnul la copilul de 1 pana la 2 ani. Acum, mai mult ca oricand, este important ca micutul sa aiba un program bine pus la punct, astfel incat sa adoarma atunci cand ii este somn.
1. Cat trebuie sa doarma un copil de 1 an?
De la 1 pana la 2 ani, majoritatea copiilor dorm intre 12 si 14 ore pe noapte, la care se adauga una sau doua reprize de somn in timpul zilei. La 1 an si jumatate, uneori mai devreme, majoritatea copiilor ajung sa doarma o singura data pe timpul zilei. Daca observi ca micutul adoarme greu dimineata, probabil ca este pregatit pentru o singura repriza de somn, cea de dupa-amiaza.
2. Unde ar trebui sa doarma copilul?
Copilasii de 1 – 2 ani trebuie sa doarma in continuare intr-un patut sigur. Pana la 1 an, nu se recomanda pilotele si paturile, din cauza riscului de moarte subita a sugarului. Insa la aceasta varsta este in regula daca ii pui o patura in patut. In plus, ii poti lasa cateva animalute de plus, daca ii sunt dragi si se simte confortabil cu ele. Ai grija, totusi, sa nu pui jucarii de plus voluminoase si nici alte obiecte cu sireturi sau curele, care se pot infasura de gatul micutului.
Fii cu ochii in patru la obiectele pe care copilul le poate trage in patut cand sta in picioare: draperii, jaluzele, tablouri si asa mai departe.
Curiozitatea il va face pe pitic sa caute metode prin care sa escaladeze patutul. Nu lasa multe jucarii inauntru, caci le poate folosi pe post de scara. Si retine: fara perne de protectie – si pe ele le poate folosi ca scari la aceasta varsta. Daca ai un catarator activ, asigura-te ca salteaua este asezata la cel mai de jos nivel. Daca este si, cu toate acestea, micutul reuseste sa iasa din patut, poate ar fi bine sa il muti intr-un pat de copil mare, cu margini de protectie. Va fi greu sa il tii pe cel mic in el la inceput, dar cel putin stii sigur ca nu se va rani cand incearca sa coboare din el. Pentru un plus de siguranta, pune o portita la usa dormitorului, pentru ca micutul sa nu umble prin toata casa nesupravegheat. Si asigura-te ca dormitorul este un spatiu sigur in care poate sta si singur.
3. De ce se trezeste copilul meu noaptea?
Copilul se poate trezi noaptea din mai multe motive. Uneori, poate fi vorba de dureri dentare sau poate avea o suferinta. Alteori, poate avea stari de anxietate din cauza separarii de parinti: „Unde e mami? Unde e tati?”
Visele si cosmarurile incep sa ii afecteze pe micutii care cu greu fac distinctia intre vis si realitate. Ai mare grija la ce se uita sau la ce carti este expus cel mic exact inainte de culcare si asigura-te ca au un continut neutru. Daca micutul nu are un obiect preferat, cum ar fi o jucarie sau o paturica, poate ar trebui sa ii iei una, ca sa ii ofere mai multa siguranta.
Cauta si factorii exteriori care pot contribui la somnul agitat al copilului. Majoritatea micutilor se dezvelesc noaptea, asadar, este indicat sa il imbraci bine pe pitic in noptile reci de iarna.
Este prea mult zgomot in casa? Copiii se vor obisnui sa auda niste zgomote, dar televizorul dat prea tare sau o conversatie galagioasa in camera alaturata cu siguranta ii vor deranja. Verifica dormitorul si amenajeaza-l in asa fel incat sa fii sigura ca se poate dormi bustean acolo.
4. Ajuta copilasul sa adoarma!
Probabil ai gasit deja combinatia perfecta – o baie calda si o poveste de noapte buna – ca sa il ajuti pe micut sa se relaxeze. Continua sa faci asta, dar sa nu o lungesti prea mult. Masajul la spate, care acum este foarte placut, ar putea deveni o corvoada, atunci cand micutul ti-l va cere in fiecare seara, pentru mai mult si mai mult timp. De asemenea, stabileste cat de multa apa il lasi sa bea exact inainte de culcare si de cate ori il lasi sa arunce jucaria din patut, in semn de protest ca l-ai dus la somn.
Obisnuieste-te sa stabilesti reguli si sa le respecti. Nu doar ca il vei ajuta pe cel mic sa doarma mai mult acum, dar vei avea de castigat si mai tarziu, cand vor aparea probleme mai serioase de disciplina.
Daca micutul se trezeste in toiul noptii, sigur ca ii vei fi alaturi si ii vei spune ca totul este bine. Dar prea multa interactiune poate avea efecte nedorite, asa ca vizitele tale trebuie sa fie scurte si plictisitoare.
Daca ai un copil care se trezeste foarte devreme, ai grija sa tragi draperiile si jaluzelele, ca lumina soarelui sa nu il deranjeze. Incearca sa ii pui in patut si cateva jucarii sigure – s-ar putea sa-l tina ocupat dimineata.
5. Cand sa apelezi la doctor
Problemele legate de somn care iti par grave, cum ar fi cosmarurile recurente, trebuie discutate neaparat cu medicul.
Categorie: Copil | Data publicarii: 2016-12-09 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu